Prodaná nevěsta

Prodaná nevěsta

Bedřich Smetana
Komická zpěvohra na slova Karla Sabiny.

Mařenka miluje Jeníka a Jeník miluje Mařenku. Jenže rodiče Mařenky se dohodnou na jejím budoucím sňatku s rodiči Vaška. Jenom Jeníkova chytrost a neohroženost přispěje ke zdárnému konci opery, v níž „dobrá věc se podařila a věrná láska zvítězila“.
To je v krátkosti děj opery, která byla poprvé uvedena roku 1866 a která se stala vlastně součástí národního kulturního bohatství. Dnes již ovšem není Prodaná nevěsta nedotknutelným pokladem, který může být pouze pietně interpretován. Odlišný úhel pohledu, důraz na jiné hodnoty díla, to už si vyzkoušela mnohá tuzemská profesionální divadla. Spolek divadelních ochotníků Alois Jirásek, Úpice zvolil verzi, kterou vymyslel v 80. letech zkušený kvartet královéhradeckých tvůrců – Josef Krofta, Miloslav Klíma, Jiří Vyšohlíd a Petr Matásek – pro loutkové divadlo DRAK, kde ovšem slovo „loutkové“ by bylo lepší nahrazovat přesnějším „alternativní“. Na této koncepci byl podstatný nápad Jiřího Vyšohlída (mimo jiné: rodáka z Trutnova) – sólové árie či duety převést na sbory. V Úpici to však znamenalo, že se účinkující téměř dva roky pravidelně scházeli a učili se zpívat, aby tento hudební projekt zvládli. Jeho iniciátorem byl Vladimír Hetflejš, který se také ujal režie a byl především hybnou silou celého procesu přípravy inscenace. A ta se povedla! Premiéra byla v únoru 2018 – úspěšná. Nejen kvalitou svého provedení, ale i svou úžasnou náladou a atmosférou, ze které bylo až do poslední řady v hledišti cítit, jak těch téměř 50 lidí na jevišti je radostných, šťastných a veselých – a jak je to opravdu baví tam zpívat, hrát...
Následovaly stejně úspěšné reprízy a také účast na krajské soutěžní divadelní přehlídce v Ústí nad Orlicí, kde se spolek se svou „Prodankou“ stal vlastně absolutním vítězem: 5 čestných uznání a 6 cen za herecké výkony, za pěvecký výkon, za realizaci inscenace, za hudební a pěvecké nastudování, za kostýmní a scénické výpravy, za ... Cena byla udělena také za inscenaci, kterou porota nominovala na národní přehlídku ve Volyni.

V podání Spolek divadelních ochotníků Alois Jirásek, Úpice

Informace o akci a jejím konání

Autor inscenace

  • Bedřich Smetana, Karel Sabina

Dramaturgie

  • Miloslav Klíma

úprava hudby

  • Jiří Vyšohlíd, Zdeněk Möglich

Hudební nastudování

  • Zdeněk Möglich

Kostýmy

  • Květa Krhánková
  • Irena Vylíčilová

Scéna

  • Vladimír Hetflejš
  • Jiří Kobr
  • Irena Vylíčilová

Režie

  • Vladimír Hetflejš