Smyčcové trio Gideon

Smyčcové trio Gideon

Pavel Wallinger – housle, Karel Plocek – viola, Jan Škrdlík – violoncello

Podnětem ke vzniku tohoto tria byla nabídka Českého rozhlasu k účinkování na mezinárodním festivalu Musica Brunensis v roce 2002. Za dobu svého působení soubor vystoupil na desítkách koncertů u nás i v zahraničí. V roce 2005 trio absolvovalo řadu koncertních vystoupení ve Spojených státech. Zahraniční kritiky nešetří výrazy jako: „skvělý umělecký a hudební prožitek", „vyvážená průzračnost", „strhující emoce, velká agogika". Všichni tři protagonisté tria patří mezi vysoce uznávané muzikanty.

Pavel Wallinger vystudoval JAMU v Brně pod vedením Adolfa Sýkory. V roce 1992 se stal koncertním mistrem Filharmonie Brno, s níž účinkoval v největších světových metropolích, natáčel pro rádia, TV i hudební vydavatelství.

Karel Plocek studoval hru na violu na JAMU. Od roku 1991 je předním členem Filharmonie Brno. Od roku 1997 je pedagogem brněnské konzervatoře. Natočil řadu snímků pro rozhlas. Sólově vystoupil na koncertech v mnoha státech.

Jan Škrdlík studoval u předních českých violoncellistů a Luise Clareta v Barceloně. Obdržel prémii Českého hudebního fondu za propagaci českých děl v zahraničí a jiná ocenění. Účinkoval na třech kontinentech jako komorní hráč či sólista. Nahrával v TV a rozhlasu.

Délka akce: 60 minut

Informace o akci a jejím konání